Chapada Diamantina

Het grootste nationale park in het centrum van de staat Bahia biedt veel natuurlijke bronnen en een imposante natuur. Chapada Diamantina: trekkings, watervallen, wandelingen door grotten en spelonken, bergen met schitterende vergezichten, valleien en ravijnen, je vindt het hier allemaal! Vanuit de historische plaats Lençóis lopen veel paden om de omgeving te verkennen zoals vroeger de ontdekkers deden op zoek naar de oudheid van het gebied. Trekkings vanuit hier zijn gevariëerd en combineren de prachtige natuur met legendes en mysterie; zoals de legende van Morro do Pai Inácio, waarvan wordt verteld dat een ontsnapte slaaf die verliefd was op de vrouw van zijn baas, in zijn wanhoop in een afgrond sprong vanwaar nog steeds een schitterende zonsondergang kan worden gezien.
Daarnaast zijn er de rivieren Rio Serrano, Cachoeira Primavera, Salão de Areias (waar de bevolking gekleurd zand uit haalt voor handarbeid wat verkocht wordt), Cachoeira do Sossego, Escorrega, Poco Encantado, Poco Azul, Remanso en Cachoeira da Fumaça, waarvan het volume de val van 370 meter in de diepte eindigt in een mist van water; een schitterend schouwspel!
Orchideeën, bromelias en andere exotische bloemen- en plantensoorten zijn o.a. in Chapada Diamantina te vinden en zorgen voor een perfecte combinatie tussen natuur en avontuur.

Dag 1
Je wordt vanochtend heel vroeg (06.00 uur) opgehaald bij je hotel in Salvador door onze gids welke je begeleidt naar het centrale busstation vanwaar de bus je in ongeveer zeven uur via een wisselend landschap naar Lençóis brengt. Onderweg wordt een aantal keer een sanitaire stop gemaakt.
Wanneer je hebt gekozen voor hotel Canto das Águas loop je direct vanaf de eindhalte naar de overkant van de straat het hotel in, wanneer je hebt gekozen voor Villa Serranobij  wordt je afgehaald door het personeel.

De rest van vandaag heb je de tijd om het leuke historische centrum te ontdekken, en ’s avonds heb je keuze uit veel goede restaurants, een aanrader is ABERTA.

Dag 2
Een pittige dag vandaag! Na het ontbijt neemt de gids je mee per auto en rij je door het gevariëerde landschap van de Chapada waarbij je de beroemde tafelbergen ziet waar dit nationale park zo bekend om is.
De eerste stop is bij de Gruta de Lapa Doce waar je na een korte wandeling, een afdaling maakt over een smal en steil pad naar de ingang van de grot. De gids steekt een gaslamp aan en, steeds verder lopend wordt het aardedonker om je heen. Bij het zwakke schijnsel van de lamp zie je overal stalagmieten, stalagtieten en kolommen in allerlei vreemde en grillige vormen en kleuren. Halverwege zal de gids je vragen te gaan zitten, doodstil te zijn en naar de stilte om je heen te luisteren. Oorverdovend!
Aan het einde van de grot -je hebt dan zo’n twee kilometer gelopen- klim je weer omhoog via een steil pad, een aparte ervaring rijker.
We rijden verder naar de Pratinha grotten waar allereerst gelegenheid om te lunchen (niet inbegrepen). Bij deze grotten hoort een kristalhelder meer met een schitterend strandje maar…dat is alleen te bereiken middels een tirolea baan. Vanaf een hoogte van ongeveer 60 meter suis je met een steeds grotere vaart langs een kabelbaan naar beneden tot je het water raakt en een mist van water veroorzaakt. De grotten met kristalhelder water kunnen met een trap worden bereikt en als je wilt kan je hier -onder begeleiding- snorkelen tussen de talloze nieuwsgierige vissen.
Retour naar Lençóis waar je heerlijk kunt uitrusten aan het zwembad van je hotel om de voorbije dag te overdenken.

Dag 3
Na het ontbijt per auto naar de Ribeiro de Meio waar je ongeveer een uur door de bossen loopt om uit te komen bij de Escorrega waterval. Geen waterval die zich naar beneden stort maar een die langs een gladde rots stroomt waardoor het mogelijk is vanaf de top -of halverwege- met het water mee naar beneden te ‘glijden’, eindigend in het meer. Tijd om te lunchen (niet inbegrepen) en per auto op weg naar de Pai Inaçio om van het schitterende uitzicht en eventueel zonsondergang te genieten.
Vanaf de voet van de Pai Inaçio loopt een steil en smal pad naar de top, ongeveer 400 meter klimmend. Op de top aangekomen heb je een werkelijk adembenemend uitzicht over de tafelbergen en de wijde omgeving, om bijna geen genoeg van te krijgen! Maar toch wordt het weer tijd om -voorzichtig- naar beneden en terug naar Lençóis te gaan.

Note: de beklimming van de Pai Inaçio is niet geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn.

Dag 4
Na het ontbijt neemt de gids je mee naar de bovenloop van de rivier die door de stad loopt en gevoed wordt door een aantal kleinere watervallen. Een stukje verder loodst de gids je door de voormalige diamantmijnen waar het gebied de naam aan ontleend heeft.
Hierna is het al weer tijd om de koffers te pakken want om ca. 12.00 uur vertrekt de bus retour naar Salvador, waar aankomst om ongeveer 7 uur in de avond. Onze gids staat je op te wachten en brengt je naar je hotel.

Verlengen
Bovenstaand geven we een 4-daagse excursie weer maar natuurlijk is het mogelijk om deze te bekorten of verlengen. De volgorde van de excursies vanuit Lençóis wordt dan uiteraard aangepast, bij een 3-daagse excursie zal één van de excursies vervallen.

Accommodatie in Salvador
Omdat deze excursie erg vroeg vertrekt en in de avond terugkomt is het noodzakelijk dat je de nachten vóór en ná de excursie in Salvador verblijft. De reserveringen hiervoor kan je via ons maken, wanneer je zelf een reservering hebt gemaakt moeten wij de naam en het adres van je hotel hebben i.v.m. de nodige transfers.

Selfdrive
Deze excursie is ook als selfdrive te maken met een extra overnachting in Cachoeira, zie hiervoor selfdrives.

Indicatieprijs 2022

Vertrek: dagelijks
Prijs per persoon

Bij 2 personen Villa Serrano € 512
Bij 2 personen Canto das Aguas €599

 • Transfer van hotel naar busstation v.v.
 • Busvervoer Salvador – Lençóis v.v.
 • Overnachtingen o.b.v. ontbijt
 • Genoemde excursies in de Chapada Diamantina
 • Transfer van hotel naar busstation v.v.
 • Busvervoer Salvador – Lençóis v.v.
 • Overnachtingen o.b.v. ontbijt
 • Genoemde excursies in de Chapada Diamantina
 • Onze reizen worden exclusief vliegtickets aangeboden omdat vaak de reisonderdelen met elkaar worden gecombineerd. Maar we kunnen de tickets natuurlijk wel voor je verzorgen.
 • We raden je aan je vluchten naar/van Brazilië tijdig te reserveren om gebruik te kunnen maken van de voordeligste boekingsklasse.
 • Al onze reizen kunnen worden verlengd. Dat kan vooraf, na afloop of zelfs tijdens de rondreis.

Voor het aanvragen van een offerte. Of neem telefonisch contact op via 085 - 6255910.