Informatie Brazilië

Brazilië beslaat een ongelooflijke 8,5 miljoen vierkante kilometer en heeft een kustlijn van 7.250 kilometer van warme, witte stranden wat hiermee de langste ononderbroken kustlijn ter wereld is. Samen met de ongeveer 210 miljoen inwoners betekent dit dat Brazilië in grootte het 5e land ter wereld is, economisch en democratisch bezien.

Negen-tiende deel van Brazilië ligt tussen de Evenaar en de Steenbokkeerkring en grenst aan elk Zuid Amerikaans land, Ecuador en Chili uitgezonderd. Door de enorme grootte heeft Brazilië vier tijdzones; de door reizigers meest bezochte delen zijn drie uur vroeger dan Greenwich Mean Time (GMT).
Voor Europeanen begon de geschiedenis van Brazilië ca. 500 jaar geleden toen op 22 april 1500 de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Alvares Cabral dichtbij Porto Seguro aanlegde, in de tegenwoordige staat Bahia.
Voor de meesten zal de kennismaking met Brazilië in Rio de Janeiro beginnen, de bekendste van alle steden en de hoofdstad van Brazilië van1763 tot 1960. Charles Darwin zei ooit van Rio de Janeiro dat het de mooiste stad was die Europeanen ooit zullen zien, ongeacht waar zij vandaan komen. Maar Brazilië is meer, veel meer dan het bruisende Rio; het is een land van ontelbare verborgen schatten: het noorden met de overweldigende natuur van de Amazone, het noordoosten met een perfecte mix van witte tropische stranden en cultuur, het centrale westen met de futuristische hoofdstad Brasilia, het zuidwesten met de Pantanal, het 'wilde westen' van Brazilië en één van de grootste beschermde natuurgebieden ter wereld. Het zuidoosten biedt Rio de Janeiro en São Paulo, de grootste industriële stad van Latijns Amerika met meer dan 18 miljoen inwoners. São Paulo heeft de grootste Japanse populatie buiten Japan en de grootste Libanese populatie buiten Libanon!  En is daarnaast de enige stad in de wereld met het grootste aantal privé helicopters!

In Brazilië kan je kennis maken met historische steden als Ouro Preto en Tiradentes in Minas Gerais of de historische wijken Pelourinho en Olinda in Salvador en Recife. Het zuiden van Brazilië is voornamelijk bekend door de immense watervallen van Foz do Iguaçu grenzend aan Brazilië, Paraguay en Argentinië. Vanuit landen in Europa, Afrika, het Midden en Verre Oosten en andere landen in Noord- en Zuid Amerika hebben vele immigranten, samen met de oorspronkelijke bewoners het land gemaakt tot wat het nu is: an attraction in its own right.

Brazilië is ongeveer 200 keer zo groot als Nederland. Qua grootte is Brazilië het vijfde land van de wereld, is groter dan Europa en beslaat 47% van het Zuid-Amerikaanse continent. De afstanden in Brazilië zijn dan ook enorm, een reis van Foz do Iguaçu naar Manaus in de Amazone kan je vergelijken met een reis van Amsterdam naar Adana in Turkije (ca. 3.700 kilometer!).

Brazilië is niet zoals alle andere Latijns Amerikaanse landen door  Spanjaarden, maar door Portugezen ontdekt. Men schat dat er ten tijde van hun komst zo'n 2,5 miljoen Indianen leefden, de meesten in kleine groepen in het kustgebied en in de Amazone. Aanvankelijk doopte ontdekker Pedro Alves Cabral het land Santa Cruz, maar later werd het vernoemd naar  'pau brasil' (brazielhout), hout dat o.a. werd gebruikt bij het verven van stoffen. Het duurde daarna een lange tijd tot Portugezen zich in Brazilië gingen vestigen maar vanaf de tweede helft van de 16e eeuw trokken ze in grote getale (gewelddadig) binnen. De oorspronkelijke Indiaanse bewoners werden als slaaf tewerk gesteld op suikerplantages en in goudmijnen. Als gevolg van een zeer slechte behandeling waardoor hongersnood en ondervoeding met als gevolg talloze epidemieën vonden veel inheemse Braziliaanse Indianen de dood. Waardoor later slaven uit Afrika werden overgebracht.

Het suikermonopolie van de Portugezen hield in de 17e eeuw op te bestaan toen ook in andere Europese kolonies suikerplantages werden aangelegd. Vrijwel gelijktijdig werd in Brazilië een nieuwe bron van rijkdom gevonden: goud en edelstenen. Het waren de Bandeirantes, groepen avonturiers, die het binnenland introkken op zoek naar edelmetaal en slaven, die deze ontdekking deden. Brazilië werd de belangrijkste goudproducent ter wereld wat resulteerde in een storm van gelukzoekers, die allemaal hun geluk in het binnenland wilden beproeven. In de loop van de 18e eeuw waren minstens een miljoen negerslaven uit Afrika aangevoerd om te zwoegen in de goudmijnen. De omstandigheden voor deze mensen waren nog erbarmelijker dan indertijd het geval was op de suikerplantages. Aan het einde van de 18e eeuw raakten de goudmijnen uitgeput, de onvrede nam toe en er kwam verzet tegen het Portugese gezag. Men wilde onafhankelijkheid. Tandarts José da Silva Xavier, bijgenaamd Tiradentes (tandentrekker) leidde een opstand tegen belastingverhoging. Hij werd tot martelaar verklaard, opgehangen en in mootjes gehakt in opdracht van het koloniale bestuur maar de onafhankelijkheidsbeweging zette hierna niet verder door. In 1821 werd prins Pedro van Portugal door zijn vader benoemd tot regeringsleider van Brazilië. Prins Pedro riep op 7 september 1822 de onafhankelijkheid van Brazilië uit, wat met veel minder bloedvergieten gepaard ging dan in een aantal andere Latijns Amerikaanse landen waar men er werkelijk voor moest vechten om onder het juk van de Spanjaarden uit te kunnen komen. Pedro werd gekroond tot keizer en Brazilië werd daarmee een keizerrijk. Onder hem en zijn zoon Pedro II werd veel bloedige strijd geleverd, hoewel de laatste over veel  meer bestuurlijke talenten beschikte dan zijn vader. Pedro II heeft zeker ook veel goeds voor zijn land gedaan. In de 19e eeuw werden steeds meer koffieplantages aangelegd, en dit nieuwe product won zeer snel terrein. Er gingen echter stemmen op om de slavernij af te schaffen, waar de plantagebezitters het uiteraard niet mee eens waren. Toen er in 1850 een einde werd gesteld aan de slavernij hield een aantal van hen zich er nog steeds krampachtig aan vast. Uiteindelijk moesten zij de slaven vrijlaten en op 13 mei 1888 werd de slavernij in Brazilië officieel afgeschaft.

Op 15 november 1989 werd de Keizer afgezet door een kleine groep legerofficieren en werd Brazilië uitgeroepen tot een republiek. Tijdens de periode dat Brazilië nog een keizerrijk was ging het al bergafwaarts met de economie en deze negatieve ontwikkeling liep door tijdens de republiek. Er kwamen overal opstanden en dit werd erger toen de koffiehandel instortte na de beurskrach van Wallstreet in 1929. Dit resulteerde in een staatsgreep onder leiding van Getulio Vargas, die vervolgens hoofd werd van de voorlopige regering. Aanvankelijk deed hij er alles aan om te worden tot een 'vader des vaderlands', maar in 1937 ontpopte hij zich als een dictator door het congres te ontbinden en de verkiezingen af te schaffen. In de nacht van 10 mei 1938 werd een poging tot staatsgreep gedaan, maar deze mislukte. Vargas gaf de politie en het leger de taak om alle 'tegenstanders' in gevangenissen en concentratiekampen te laten verdwijnen. In 1945 dwong het leger Vargas tot aftreden, maar door zijn populariteit onder het gewone volk kwam hij in 1950 toch weer aan de macht. Langzaamaan werd men echter steeds kritischer en vooral de media deden hun best de corruptie aan de kaak te stellen. Toen de druk hem te groot werd benam hij zich op 23 augustus 1954 van het leven.

Brazilië biedt je een grote keuze overnachtingsplaatsen, hotels, pousada's, hostels. De grotere steden hebben eenvoudige toeristenklasse tot zeer luxe en design hotels, de steden aan de kust (Boutique) pousada's en resort hotels (waarvan een klein aantal op all inclusive basis), maar overal in Brazilië vind je  originele pensions met een klein aantal kamers die vaak zó mooi zijn dat je je in een paleisje waant. Over het algemeen is accommodatie schoon en betaalbaar hoewel de sterk groeiende economie de prijzen met name in de grote steden onder druk heeft gezet.

De hotelindustrie in Brazilië draait niet om buitenlandse bezoekers, het merendeel van de gasten zijn Brazilianen of komen uit andere Zuid Amerikaanse landen. Hotels draaien voornamelijk op hun locale reputatie, vaak is het dan ook: what you pay is what you get. De prijs is dan ook vaak een afspiegeling van wat je kunt verwachten. Locatie speelt ook een rol in de prijs, voor de prijs van een kamer met zeezicht kan je vaak een veel betere kamer krijgen twee of drie straten van het strand verwijderd.

Afstanden in Brazilië worden in kilometers aangegeven en zijn gezien de grootte van Brazilië zeer fors. Een gebruikelijk middel van vervoer is de lijnbus, welke door het hele land door verschillende particuliere maatschappijen worden onderhouden en over het algemeen prima service en kwaliteit bieden.

Grote internationale verhuurmaatschappijen zijn in grote Braziliaanse steden vertegenwoordigd (Hertz, Avis). De grootste Braziliaanse verhuurder is Localiza welke in de meeste Braziliaanse steden op de luchthaven en in de stad te vinden is. Daarnaast hebben veel Braziliaanse steden lokale verhuurders (o.a. Movida en Grid) welke je via de receptie van je hotel kunt reserveren. De grote verhuurders accepteren betaling per creditcard, maar hanteren vaak een minimum leeftijd van 25 jaar. Een internationaal rijbewijs voor Brazilië is niet vereist maar verdient wel aanbeveling.

Alle internationale luchtvaartmaatschappijen hanteren een bagagevrijdom van 23 kilo voor Economy Class passagiers en 30 kilo voor Business Class. Uitzonderingen zijn TAP Portugal, TAM Brazilian, Iberia, British Airways en Air Europa, welke het zgn. 'piece concept' hanteren, waarbij je twee koffers van elk 32 kilo mag meenemen, waarbij aan bepaalde afmetingen voldaan dient te worden.
Voor vluchten binnen Brazilië geldt een bagagevrijdom van 23 kilo per persoon.

De grootste banken in Brazilië zijn Banco do Brasil, Caixa en  Bradesco maar er zijn verschillende internationale banken zoals HSBC. Openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 10 tot 4 uur. In het weekend en tijdens nationale feestdagen zijn banken in Brazilië niet geopend. Je kunt met je pinpas (met Maestro teken) geld opnemen bij verschillende banken als Banco do Brasil, HSBC en 24-hour Banking pinautomaten en kiosken. Let op: op de pinautomaat dient dan wél het Maestro teken staan. Geld wisselen kan niet bij alle banken.

Brazilië heeft momenteel (2017) ruim 210 miljoen inwoners, en ieder jaar komen hier ca. 3 miljoen inwoners bij. Brazilië is hierdoor de vijfde grote natie ter wereld. Brazilië kent elf steden met een populatie groter dan 1 miljoen, waarvan São Paulo onbetwist de leider is met meer dan 17 miljoen inwoners inclusief voorsteden. Het overgrote deel van de bevolking woont in het noord- en zuidoosten in de stedelijke gebieden aan de kust, en is voor de helft jonger dan 19 jaar, waardoor de bevolking de komende jaren explosief zal stijgen. De Braziliaanse bevolking bestaat grofweg uit drie volkeren waarvan de inheemse bevolking, de Indianen, het kleinste percentage uitmaakt. Daarna komen de Afrikanen welke als slaven vanuit Afrika werden verscheept, en als laatste de Europeanen, de immigranten. De oorspronkelijke bewoners waarvan er nog ca. 120.000 over zijn leven voornamelijk in het dicht beboste tropisch regenwoud, en hebben hun eigen cultuur hierdoor weten te behouden.
Je zult in Brazilië overal vriendelijke en behulpzame mensen tegenkomen die niet te beroerd zijn je te helpen wanneer dit nodig is. Ondanks de relatieve armoede (een gemiddeld maandsalaris ligt op zo'n R$725 > ca. €225 (!) per maand) is de bevolking vriendelijk en vrolijk.

Rond en in de buurt van de grote steden is de bewegwijzing redelijk goed maar in andere gebieden moet je een goede wegenkaart of op je smartphone de app 'Here' te hebben.

Ondanks de grote afstanden in Brazilië is het overal mogelijk om per bus alle steden en dorpen te bereiken. Het is zelfs mogelijk om van bijvoorbeeld Rio de Janeiro naar Buenos Aires te rijden, een reis van 44 uur over 2.900 kilometer! Reserveringen moeten wel van tevoren gemaakt worden bij een reisagent of bij de busterminal. Prijzen voor het busvervoer zijn zeer redelijk: ca. R$ 100 (= ca.€ 36) voor een afstand van 600 km., ca. 10 uur rijden. De bussen zijn over het algemeen comfortabel met verstelbare stoelen en video. Buskaartjes zijn in Nederland voor sommige, langere routes te reserveren.

Wordt in heel Brazilië gevierd, en heeft doordat het een aan religie geliëerd feest is, geen vaste data. Carnaval wordt normaal gesproken gevierd vanaf de vrijdag voor Aswoensdag tot en met Aswoensdag. In sommige steden wordt carnaval de hele week inclusief het weekeinde doorgevierd. Veel kantoren zijn gedurende de gehele week gesloten.
De grote parade van de sambascholen, het hoogtepunt van het carnaval in Rio de Janeiro, rijdt door de Passarela do Samba (Sambadromo) op de zondag- en maandagavond, met een afsluiting van de winnende scholen op de volgende zaterdagavond.
Tickets voor de parade zijn te koop vanaf ca. €275 en zijn via gespecialiseerde touroperators als BrazilTours te reserveren. Vanaf het einde van het jaar worden reserveringen geaccepteerd. Het is niet aan te raden tickets tijdens de carnaval te kopen, daar deze op de zwarte markt een veelvoud van de normale prijs moeten opbrengen, als ze al te krijgen zijn!

Een immens groot en arm land als Brazilië kan er bijna niet onderuit: corruptie bestaat in alle lagen van de bevolking, maar vooral in de hogere sferen. Je zult hier als toerist geen last van hebben, behalve misschien bij een politiecontrole op de weg (Policia Militar). Ga, wanneer je er zeker van bent niets fout te hebben gedaan hier niet op in, en vraag de naam van de superieur. Een voorbeeld van corruptie is dat je bij papiercontrole gevraagd wordt om je internationaal rijbewijs, (wat niet verplicht is, maar wel wordt aangeraden) en dat je merkt dat er meer dan dit papiertje verlangd wordt. Verklaar dan dat de Braziliaanse ambassade in Nederland tegen je gezegd heeft dat een internationaal rijbewijs beslist niet nodig is, 'en als uw eigen mensen het niet eens weten….' (een eigen ervaring..)

De meeste internationale creditcards worden geaccepteerd in winkels, restaurants, bij autoverhuurmaatschappijen. Omdat het in Brazilië erg gebruikelijk is, zal je gevraagd worden bij het ondertekenen van de creditcard slip of je in 1 keer wilt betalen of in meerdere keren. Tevens zal je gevraagd worden een telefoonnummer op te geven.
In kleinere steden en dorpen is dit over het algemeen niet zo. Bij vestigingen van Banco do Brasil kan je veelal met je creditcard (met pincode) geld opnemen bij de pinautomaten.

Voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt is Brazilië een thuiswedstrijd! De hele wereldkeuken is er vertegenwoordigd, hoewel Braziliaanse vlees- en visgerechten de boventoon voeren. Iedere staat heeft haar regionale keuken met speciale gerechten, maar overal in Brazilië kan je terecht voor 'picanha' (biefstuk), 'baião de dois' (bonengerecht) en 'farofa' (eiergerecht met maniocmeel).

De Braziliaanse bevolking is erg vriendelijk en zeer gastvrij. Familie, vrienden, muziek en gezelligheid spelen in het dagelijks leven een grote en belangrijke rol maar gaat wel vaak met veel geluid paard. Brazilianen behandelen elkaar over het algemeen met respect, laten elkaar in hun waarde en vallen elkaar, én toeristen, niet lastig. Zoals in veel arme (Zuidamerikaanse) landen helpt men elkaar wanneer nodig zonder hiervoor iets terug te verlangen. Kortom: de vrolijke en gastvrije aard maakt Brazilië tot een ideaal vakantieland!

De legale leeftijd om alcohol houdende drank te kopen is 18 jaar. Brazilië importeert veel dranken, maar is ook een grote producent van eigen dranken en in licentie gemaakte dranken. Biermerken zijn o.a. Brahma, Bohemia, Skol en Antartica, en zijn vergelijkbaar met Nederlandse pils. In sommige café's en restaurants kan je een tapbier 'chopp' bestellen. De nationale sterke drank is 'cachaça', gemaakt van suikerriet, en is de basis van de populaire 'caipirinha', een mix van cachaça, veel suiker, limoenen en gestampt ijs.
Verse vruchtensappen en limonades zijn te kust en te keur te verkrijgen, een erg verfrissend drankje is 'guarana', waaraan een stimulerende werking wordt toegekend. Daarnaast staat Brazilië natuurlijk bekend om haar koffie: bestel een 'cafezinho', sterk genoeg om je de ochtend door te laten komen, en meestal gratis!

Het is niet aan te raden water uit de kraan te drinken, ook al verblijf je in een 7 sterren hotel! Het water wordt niet gezuiverd zoals in Nederland en bevat voor ons bacteriën die je dagenlang aan bed gekluisterd kunnen houden. Water in plastic flessen is overal verkrijgbaar en beslist niet duur!

Langs de gehele kust zijn er verschillende mogelijkheden om te duiken. Duikuitrustingen zijn bijna overal te huur. De beste plekken om te duiken in Brazilië zijn: de kust van Pernambuco rond Recife, Abrolhos aan de zuidelijke kust van de staat Bahia, de kust bij Rio de Janeiro, de kust voor Florianópolis in Santa Catarina en natuurlijk de onovertroffen onderwater natuur van de eilandengroep Fernando de Noronha voor de kust van Pernambuco.

Na een moeilijke periode door vooral de enorme inflatie en schuldenlast, is er sprake van een verbetering van de economische situatie van Brazilië. Brazilië behoort zelfs tot de vijf hardst groeiende economieën ter wereld! Na invoering van de Real werd de inflatie teruggebracht tot bijna 0% en als deze gehandhaafd kan worden, zal mede door de verbeterde import- en exportregels de economie groeien. (inmiddels zijn we beland in 2017 en is het inflatiespook weer opgedoken met een percentage van tegen de 7%).
Brazilië is het grootste koffie-producerend land ter wereld, naast suikerriet, cacao, mais, bonen, vlees, soja, tropisch fruit en leerproducten.

In Rio de Jenairo en São Paulo is het voltage 127, maar veel van de grote hotels in deze steden hebben eveneens 220 volt.  Salvador en Manaus hebben 110 volt, maar Recife en Brasilia weer 220 volt. Je doet er goed aan te checken met de hotelreceptie wat het voltage is. Wij raden je aan een universele stekker of een korte 2-pootstekker mee te nemen. In elektriciteitswinkels zijn speciale transformators te koop wanneer nodig.

01 januari Nieuwjaarsdag
3e zondag in januari Festa do Bonfim ( Bahia en noordoosten )
02 februari Iemanja ( Bahia en noordoosten )
4 dgn. voor aswoensdag Carnaval
maart/april Pasen ( Semana Santa )
21 april Tiradentes
01 mei dag van de arbeid
mei/juni Pinksteren
juni/juli Festas Juninas
07 september Onafhankelijkheidsdag
oktober Oktoberfeest ( vooral in het zuiden )
12 oktober Nossa Senhora de Aparecida
02 november Allerheiligen
15 november Proclamatie van de Republiek
25 december Kerstmis

De monetaire eenheid van Brazilië is de Real (R$), in het meervoud Reais. Eén Real kent 100 centavos in munten van 1,5,10,25 en 50 centavos. Papiergeld bestaat in coupures van 1,2,5,10, 20,50 en 100 Reais. Het is raadzaam altijd kleinere coupures op zak te hebben, omdat vaak een biljet van 100 of 50 Reais niet gewisseld kan worden. Geld kan bij speciale wisselkantoren of bij sommige banken gewisseld worden, ook wisselen recepties van grotere hotels je geld.
Met je pinpas kan je geld opnemen bij Banco do Brasil (het meest vertrouwd), HSBC, of bij de kiosken van 24-hour Banking. Het gebeurd sporadisch maar het kan voorkomen dat je geen geld uit de machine krijgt maar dat later blijkt dat wél geld wordt afgeschreven. Bewaar altijd het bonnetje dat uit de machine komt zodat je hiermee bij je bank thuis kunt claimen!
In meer en meer grotere winkels kan je je aankopen met je pinpas betalen maar zeg er dan wel bij dat het een debetkaart is.

Brazilië heeft een totale oppervlakte van 8,5 miljoen km2 en is daarmee ongeveer 240 maal zo groot als Nederland. De afstand van noord naar zuid is ongeveer 6.372 kilometer, van oost naar west ongeveer 4.320 kilometer. Brazilië wordt in vijf regio's ingedeeld: noord, noordoost, centraal-west, zuidoost en zuid.

Brazilië heeft een uitstekend netwerk van privé ziekenhuizen in de grotere steden. Privé medische verzorging is niet goedkoop, het is dus raadzaam een goede reisverzekering af te sluiten! Wanneer je geen verzekering hebt afgesloten kent Brazilië een publieke gezondheidszorg die ook voor buitenlanders geldt en gratis is.

Wachtlijsten zijn daarentegen een onbekend fenomeen. Je zult zéker in een noodgeval snel en adequaat worden geholpen. Brazilië kent daarnaast een algemene medische verzorging, waar je je in gevallen van noodzaak ook kunt melden. Deze verzorging is voor de minder draagkrachtige Brazilianen gratis.

Met name in het zuiden en zuidwesten is het wegennet uitgebreid en zijn de diverse steden goed bereikbaar. In het noordoosten en centrale westen is het wegennet minder uitgebreid maar redelijk tot goed te berijden. In het noordelijk gelegen Amazonegebied zijn weinig wegen, welke doorgaans slecht te berijden zijn. In het zuiden en zuidwesten is een beperkt aantal spoorlijnen aanwezig. Door de enorme oppervlakte van het land zijn de afstanden groot.
Het lijnennet van binnenlandse vluchten is uitgebreid en de vluchten hebben een grote frequentie. Tussen São Paulo en Rio de Janeiro bijvoorbeeld (afstand Amsterdam-Parijs) is een shuttle service door de lucht met ieder half uur een vlucht. Om snel te kunnen reizen wordt veel gebruik gemaakt van het vliegtuig.

Het wereldwijde web is ook in Brazilië goed ontwikkeld. Alle steden en dorpen hebben internetcafé's, waar je voor een luttel bedrag je berichten kunt ophalen en verzenden. De meeste hotels bieden deze service eveneens, in meer en meer hotels wordt deze service zelfs op je kamer aangeboden middels een aansluiting voor je laptop, en is in de openbare ruimtes van hotels WiFi beschikbaar. Door de snelle technologische ontwikkelingen is gratis WiFi zelfs in veel kleine dorpen tegenwoordig beaschikbaar.

Door het relatief kleine tijdsverschil tussen Brazilië en Europa zul je weinig last hebben van jetlag.

Brazilië kent vijf klimaatzones: een equatoriale, een tropische, een vochtig tropische, een droog tropische en een subtropische. Hoger gelegen steden als São Paolo, Belo Horizonte en Brasilia hebben een aangename gemiddelde temperatuur van 19 graden Celsius, terwijl kuststeden als Rio de Janeiro, Salvador en Recife een warm klimaat kennen met een gemiddelde temperatuur van zo'n 28 graden Celsius. De zuidelijke staten Santa Catarina en Rio Grande do Sul kennen seizoensverschillen zoals Europa, sneeuw is met name in Rio Grande do Sul in de winter geen uitzondering! Door de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegengesteld aan die van ons.

Vooral de Amazone en de Pantanal zijn bekende natuurgebieden in Brazilië; het grootste regenwoud en het grootste moerasland ter wereld. Een land met een dergelijke omvang biedt natuurlijk veel meer: de enorme duinen in Natal; lagunes tussen de duinen in Maranhão; de breedste watervallen ter wereld van Iguaçu; met palmen omzoomde stranden langs de gehele kust; ontelbaar veel paradijselijke eilandjes; grotten, watervallen, bergen, de schitterende en onbedorven eilanden van Fernando de Noronha. In de staat Santa Catarina komen tussen de maanden juli en oktober walvissen voor die tot wel 15 meter onder de kust komen. Daarnaast kent het land een uitgebreide fauna met veel diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen.

Anders dan in bijvoorbeeld Nederland, is de politie in Brazilië gezaghebbend, gedragen zich hiernaar, en worden als zodanig ook benaderd en behandeld. Een overtreding is een overtreding en zal als zodanig worden bestraft. Brazilië kent een aantal verschillende politiekorpsen ( Civil, Militar, Federal, Rodoviária ).

De posterijen ( correios ) in Brazilië werken zeer efficiënt, en zijn voordelig. Voor kaarten en brieven naar huis moet je ongeveer een week rekenen.

Er zijn veel mogelijkheden om Brazilië te bezoeken. Een reis met accommodatie boeken is een mogelijkheid, maar ook alleen een ticket en de eerste en laatste overnachtingen. Populair is de selfdrive waarbij je op de luchthaven of in de stad een auto huurt en via een vooruit gestippelde route en gereserveerde hotels naar een andere plaats rijdt om daar weer op het vliegtuig naar huis te stappen of verder te reizen. Daarnaast kan je een georganiseerde (privé)rondreis maken waarbij je de highlights van Brazilië bezoekt.
Excursies ter plaatse zijn altijd via reisagenten te boeken, maar zijn over het algemeen niet voordeliger dan wanneer vooruit gereserveerd.
Door de vele natuurgebieden zijn er veel eco-excursies te maken, de Brazilianen worden er zich steeds meer van bewust dat hun prachtige natuur bewaard moet blijven.

Vergeleken met Europa zijn de seizoenen omgedraaid. De zomermaanden lopen van november t/m maart, de winter tussen juni en augustus. Beste reisperiodes:
Noorden: ( Manaus ) mei tot oktober
Noordoosten: ( Recife ) mei tot oktober
Oosten: ( Salvador ) oktober tot april
Zuiden: ( Porto Alegre ) oktober tot april
Westen: ( Brasilia ) mei tot oktober

Het komt niet vaak voor maar voor die enkele keer dat het wél voorkomt: controleer altijd je rekening in café en restaurant. Een enkele ober kan zijn enthousiasme niet onderdrukken bij het aanslaan van een extra drankje of ijscoupe of….
Wordt hier niet boos om, maar wijs de ober op deze 'vergissing' en er zal geen punt van worden gemaakt. Per slot van rekening ben je de rijke bezoeker!

Brazilië is het grootste katholieke land ter wereld.
Geloof en spiritualiteit spelen een grote rol in het dagelijks leven van de Brazilianen, er bestaan dan ook veel verhalen en legendes over religieuze personen. Zo was Padre Cicero de Messias van de armen in het noordoosten, hij kon het laten regenen en vruchtbaarheid brengen en maakte een einde aan de honger en armoede. Op zijn sterfdag 20 juni zijn er dan ook nog ieder jaar veel mensen in rouw gedompeld.
Katholieke en Afrikaanse invloeden mengden zich in de slavenperiode, Toen het de slaven verboden was hun rituelen uit te voeren. Het katholicisme fungeerde als dekmantel.De meest bekende Afro-Braziliaanse religies hieruit ontstaan zijn candomblé en umbanda, waarbij de gelovigen ervan overtuigd zijn dat de geesten van overledenen het leven van de mensen beïnvloeden. Tijdens een ceremonie proberen mensen in contact te komen met de geesten en goden door bezeten te raken onder leiding van een priesteres, welke in hoog aanzien staat bij de bevolking. Er bestaan dan ook speciale candomblé feesten, waarvan Senhor do Bonfim op 2 februari de bekendste is. Candomblé heeft veel aanhangers, getuige de meer dan 1000 tempels alleen al in de stad Salvador in Bahia, vaak in een gewoon woonhuis in een volkswijk.
Umbanda, de moderne variant van candomblé, heeft westerse en spirituele elementen en heeft een aanhang van 30 miljoen Brazilianen uit alle lagen van de bevolking.
Daarnaast kent het spiritualisme een grote aanhang, zoals die van de overleden Fransman Alain Cardec.

Brazilië is een federale republiek en is verdeeld in 27 deelstaten. Staatshoofd is de president die sinds 1989 weer rechtstreeks door het volk kan worden gekozen. De wetgevende macht, het federale congres, bestaat uit een huis van Afgevaardigden en een Senaat. In de deelstaten staat een gouverneur aan het hoofd van het bestuur.
In november 2010 werd na een tweede verkiezingsronde de eerste vrouwelijke president gekozen, Dilma Rousseff, en beëdigd op 1 januari 2011. Rousseff is zoals haar voorganger Lula lid van de Arbeiderspartij (PT) waardoor het aannemelijk is dat het onder Lula ingezette economisch herstel zal stabiliseren en zelfs verbeteren. Rousseff werd in 2016 na een lange procedure afgezet wegens vermeende corruptie en opgevolgd door Michel Temer.

In Brazilië is veel te koop op gebied van swingende Braziliaanse muziek, zoals de samba, samba-reggae, bossa nova, forro. Ook de typische muziekinstrumenten zoals de berimbau uit Salvador zijn een geliefd en leuk souvenir. Andere leuke souvenirs zijn: kleine flesjes gevuld met gekleurd zand,  van klei gebakken poppetjes, kant, borduurwerk, leer, Braziliaanse voetbalshirts en een fles Cachaça, de basis voor de nationale cocktail de caipirinha. In het Amazonegebied zijn diverse Indiaanse gebruiksvoorwerpen verkrijgbaar. Afdingen is op veel plaatsen gebruikelijk maar ga niet tot het uiterste. De mensen hebben ook recht op een eerlijke prijs.

Populaire sporten zijn voetbal ( ! ), volleybal, tennis, het beoefenen van capoeira en motorsporten. Tickets voor wedstrijden worden vanaf 1 week verkocht bij de stadions of kiosken, je kunt aan de receptie van je hotel (welke hier over het algemeen goed over zijn ingelicht) vragen wanneer er wedstrijden zijn en of zij een kaartje voor je kunnen regelen. Tijdens je reis door Brazilië zal je in iedere stad, dorpje, gehucht een voetbalveldje zien waar bijna de hele dag op gevoetbald wordt. Strandvolleybal is eveneens erg populair en ook dit zal je vaak, voornamelijk in de grote steden- zien.
Populair is tevens het joggen, op de boulevards van de strandplaatsen zal je iedere ochtend en avond veel mensen zien joggen.

De officiële taal in Brazilië is het Portugees, er zijn maar weinig dialecten. Probeer wat van de taal te leren, al zijn het maar een paar woorden, de bevolking zal dit zeker waarderen. In de grotere steden in en hotels wordt wel Engels, maar mondjesmaat gesproken. Een boekje 'hoe-wat-waar' in het Portugees is aan te raden.

Zijn in grote getale aanwezig en erg voordelig, vooral in de grote steden. Wanneer je een wat langere rit wilt maken of een hele dag een taxi wilt huren om de omgeving te bekijken doe je er goed aan van tevoren een prijs af te spreken.

Het telefoonnetwerk in Brazilië is uitstekend, de verbinding met Nederland is over het algemeen luid en duidelijk. Om naar Brazilië te bellen toetst u 00-55 en dan het netnummer en nummer van degene die u wenst te spreken. Vanuit Brazilië toetst u 00-21 en het nummer. Let op: in Nederland bestaan verschillende providers die belminuten erg goedkoop aanbieden!

Bijna alle hotels berekenen 10% service charge, evenals restaurants, maar zullen dit bijna altijd aan je kenbaar maken. Tips zijn niet gebruikelijk maar worden zeer gewaardeerd.

Je reist naar het westen, dus in Brazilië is het vroeger. Het tijdsverschil met Brazilië bedraagt 5 uur in de zomer en 4 uur in de wintermaanden. In de meest westelijke staten is dit 1 uur meer. Dit is het hele jaar gelijk, Brazilië kent geen zomer- en wintertijd.
Door electriciteit schaarste in sommige staten wordt in bepaalde maanden de klok één uur vooruit gezet, waardoor het tijdsverschil met Nederland 1 uur minder wordt.

Inentingen zijn niet verplicht. Aan te raden valt echter je te laten inenten tegen Hepatitis A, DTP en in het Amazonegebied, de Pantanal, Distrito Federal, Goias, Maranhão, Mato Grosso do Sul, Para, Rondonia, Roraima en Tocantins tegen gele koorts. Malaria komt voor in het Amazone gebied. Raadpleeg je huisarts, de dichtstbijzijnde GGD of de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam.
Een internationaal inentingsbewijs tegen Polio is verplicht voor kinderen tussen 3 maanden en 6 jaar. Wanneer je 3 maanden voor je reis naar Brazilië de volgende landen hebt bezocht: Angola, Benin, Bolivia, Burkina Faso, Kameroen, Colombia, Congo, Ecuador, Frans Guyana, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee Bissau, Liberia, Nigeria, Peru, Sierra Leone, Sudan, Venezuela en Zaire, ben je verplicht een internationaal inentingsbewijs tegen gele koorts te hebben.

Één van de mythes die Brazilië omgeeft en die aspirant reizigers af kan schrikken, is dat het een onveilig land zou zijn. Het tegendeel is echter waar. Grote steden als Rio de Janeiro, São Paulo, Salvador en Recife zijn zeker niet gevaarlijker dan grote Europese of Noord Amerikaanse steden. Geweld tegen toeristen komt zelden voor, en wanneer dit al gebeurd wordt dit breed en verontwaardigd uitgemeten in kranten en op TV. Natuurlijk is het zo dat je je 's avonds beter niet kunt vertonen in achteraf straatjes in de steden, maar dat zou je in Amsterdam of Londen waarschijnlijk ook niet doen. Ook niet verstandig is het opzichtig dragen van juwelen, luxe horloges en fotocamera's. Laat je tickets, paspoorten, creditcards en travellers cheques zo veel mogelijk in de kluis van je hotel, maar zorg er wel altijd voor een kopie van je paspoort op zak te hebben.

Laat je bagage niet onbeheerd achter
steek je portefeuille niet in je achterzak of een voorvak van je bagage
loop 's avonds niet in onverlichte straten
draag geen opvallende juwelen, ook al is het nep
neem niet meer mee naar het strand dan noodzakelijk
neem beslist geen drugs mee en probeer niet in aanraking te komen met iemand die wél gebruikt. De straffen in Brazilië voor druggebruik zijn ongekend hoog!
denk niet dat je een betere zwemmer bent dan de Brazilianen
denk niet dat het je niet kan overkomen

Bewaar je geld en waardevolle papieren in de kluis van het hotel
neem liever een taxi dan een openbaar vervoer bus ( grotere steden )
vraag assistentie aan een politieagent wanneer je deze nodig hebt
vraag informatie aan de hotelreceptie. Zij hebben over het algemeen overal een antwoord op
bel je Consulaat wanneer je in problemen geraakt bent
gedraag je als een reiziger in plaats van een toerist
vraag
gebruik je gezond verstand
maak veel plezier in Brazilië

Voor binnenlandse vluchten geldt dat op iedere luchthaven een vertrekbelasting bij het inchecken wordt geind, de bedragen variëren naar luchthaven. Wanneer je ticket buiten Brazilië werd aangeschaft is deze vertrekbelasting reeds inbegrepen. Bij chartervluchten dien je er rekening mee te houden dat je een vertrekbelasting van ca. R$ 135 ( ca. €38 ) dient te betalen, welke alleen in Reais of in US Dollars betaald kan worden.

Comfortabele bussen voor de lange afstanden, en goed geregeld en zeer frequente bussen in de grotere steden. Het openbaar vervoer in de grotere steden is zeer voordelig, je betaalt voor een rit –ongeacht de afstand- niet meer dan 2 Real, ca. € 0.65.

Ondanks de grote afstanden is het mogelijk om van Brazilië naar een omringend land per bus te reizen. Binnen Brazilië bestaat er een uitgebreid netwerk van buslijnen, voor het merendeel onderhouden door particuliere maatschappijen. Het gebruikte materiaal is over het algemeen van goede en moderne kwaliteit en beschikken meestal over een koelkast, verstelbare slaapstoelen en video. Hoewel dit een voordelige manier is om veel van het land te zien, zijn de afstanden naar onze maatstaven bijzonder groot en dus langdurig.

Grotere autoverhuurmaatschappijen (Avis, Hertz) hebben over het algemeen kantoren op de grotere luchthavens en in grotere steden. De nationale autoverhuurder Localiza (Europcar in Europa) heeft de meeste vestigingen verspreid over Brazilië en een modern wagenpark van overwegend in Brazilië geproduceerde autos.
De buitenlandse bezoeker heeft voldoende aan een geldig rijbewijs, het is echter aan te raden te beschikken over een internationaal rijbewijs voor u afreist.
Taxi's in Brazilië zijn erg voordelig en overal te vinden. Spreek echter wel een prijs af wanneer u geen meter in de taxi ziet.

Voor een reis naar Brazilië is geen visum vereist. Wél moet je paspoort tot 6 maanden na thuiskomst geldig zijn. In het vliegtuig of bij aankomst op de luchthaven krijg je een tweetal formulieren uitgereikt, één voor het invullen van je persoonlijke gegevens welke je afgeeft aan de paspoortcontrole, en een formulier voor de goederen die je invoert, deze geef je af aan de dienstdoende ambtenaar.
Let op: je krijgt bij paspoortcontrole een strookje terug, bewaar dit goed in je paspoort. Het dient bij vertrek ingeleverd te worden.

Veel winkels hebben dezelfde openingstijden als de winkels in Europa. Grote shoppingmalls zijn meestal geopend tot 22.00 uur en op zondagen van 14.00 tot 20.00 uur. Apotheken zijn over het algemeen open tot 24 uur, maar er zijn ook enkele grote apotheken die 24 uur lang open zijn.

Het is beter geen water uit de kraan drinken. Sommige (luxe) hotels hebben speciaal behandeld en gefilterd water uit een aparte kraan. Om elk risico uit te sluiten is het aan te raden uitsluitend mineraalwater uit flessen te drinken. Deze zijn overal voor een gering bedrag te kopen ( richtprijs R$1,25 per liter ). Kijk ook uit met voedselproducten die met water in contact komen, zoals sla, rauwe groenten, ongeschild fruit, koffie, thee en ijsblokjes.

Hoewel Brazilië minder formeel lijkt dan Europa wordt er bij het zakendoen wél prijs op gesteld wanneer je nette kleding draagt. Gemaakte afspraken worden wel nagekomen maar op z'n Braziliaans: het kan dus zijn dat je een kwartiertje moet wachten tot je zakenpartners aanwezig zijn.
Vaak wordt afgesproken tijdens ontbijt of lunch in het hotel waar je verblijft. Gebruikelijk is dat visitekaartjes uitgewisseld worden.

Bovenstaande teksten en tips over Brazilië zijn het intellectuele eigendom van BrazilTours en auteursrechtelijk beschermd. Wil je (een gedeelte van) onze tekst gebruiken voor een presentatie of werkstuk? Prima, maar niet zonder bronvermelding!

Voor het aanvragen van een offerte. Of neem telefonisch contact op via 085 - 6255910.