Ceará

Statische gegevens

Gebied: 146.348,3 km2
Aantal steden: 184
Populatie staat: 7.106.605
Populatie hoofdstad: 2.497.757
Klimaat: Tropisch
Regenperiode (kans op regen): Februari tot mei
Gemiddelde temperatuur: 27 graden Celsius

Algemene info

Hoofdstad (Fortaleza)
De hoofdstad van de staat Ceará is Fortaleza met bijna 2,8 miljoen inwoners en is na Salvador de grootste stad in het noordoosten van Brazilië.

Tijdens de junifeesten (Festas Juninas) en de Semana do Folclore (laatste week augustus) worden hier kleurrijke muziek- en theatervoorstellingen georganiseerd.
De carnavalfeesten van Fortaleza zijn eind juli. De hele stad swingt een week lang en alle Brazilianen zijn van de partij!

In 1611 werd de stad gesticht door de Portugees Martim Soares Moreno, werd in 1649 door Nederlanders veroverd welke er fort Schoonenborgh bouwden waar de stad later naar werd vernoemd. De Nederlanders hielden het echter niet lang vol, want in 1655 werd het door de Portugezen veroverd waarna zich rond het fort de Portugese bevolking ging vestigen. Het fort, nu genaamd Nossa Senhora da Assunção is nog steeds te bezichtigen.

Het meest noemenswaardige gebouw in het stadscentrum dat zeker een bezoekje verdient, is het Teatro José de Alencar, gebouwd in Art Nouveau stijl. Het standbeeld van de schrijver José de Alencar staat eveneens op het plein bij het theater.

Ook het oude culturele centrum vlakbij de wijk Iracema is beslist een bezoekje waard. Het Praia do Futuro is populair in het weekend bij de bevolking en zeker de moeite van een stranddag waard.
Aan het Praia do Futuro vindt je veel gezellige lokale strandtentjes (baraca’s). Hier vindt je volop kokoswater, verse krab en natuurlijk verse vis en vleesgerechten.

In de buurt van Fortaleza wordt de enige echte Braziliaanse auto gefabriceerd, de 4 x 4 jeep Troller.

Door de ligging van Fortaleza op 4 graden ten zuiden van de Evenaar is het het hele jaar zonnig met een gemiddelde temperatuur van ca. 30 graden en staat er altijd een verkoelende zeebries.
De fantastische stranden, hotels, restaurants, een aantal grote winkelcentra, Braziliaanse muziek, swingende uitgaansgelegenheden, maken het vakantiegevoel in deze metropool tot een waar genot.
Bekende uitgaanswijken zijn Iracema en Dragão do Mar, waarbij de laatste beschikt over een historisch opgeknapt gedeelte en een moderne concertzaal waar regelmatig grote (Braziliaanse) artiesten optreden.

De kustlijn van Fortaleza is zo’n 20 kilometer lang met prachtige parelwitte stranden zoals het Praia do Futuro, Praia de Iraçema en Meireles.
De Avenida Beira Mar is een 5 kilometer lange boulevard in het centrum waar iedere ochtend en avond druk wordt gejogd door jong en oud en het altijd een gezellig drukke boel is.

Culinair

In de strandbarretjes kan je overal uitgebreid eten en serveren ze voor een habbekrats een heerlijke verse visschotel met krab. De bekendste uitgaanswijk van Fortaleza is Iraçema. Hier vind je talloze restaurantjes waarvan veel met terras en live muziek.
Vergeet niet tijdens je verblijf in Ceará de heerlijke en gezonde vruchtenmixen te drinken. Of natuurlijk de nationale drank is de bekende ‘caipirinha’.
De nationale schotel is ‘feijoada’.
Op donderdag wordt er traditiegetrouw gefeest, gedanst, gedronken en krab gegeten op de Praia do Futuro. Dit is iets dat je echt beleefd moet hebben!

Cultuur

Ceará is het land van Caboclos, welke afstammen van de kruising tussen indianen, negers en de Portugezen. De schrijvers José de Alencar en Rachel de Queiroz komen uit Ceará.

De inwoners van Ceará zeggen dat de ‘forró’, de typische dans en muziek van het noordoosten, geboren is in Fortaleza. ‘Forró’ is een verbastering van het Engelse ‘for all’, stammend uit de tijd dat Amerikanen o.a. wegwerkzaamheden uitvoerden en regelmatig feesten gaven waarbij lokale bewoners werden uitgenodigd: ‘for all’.

Wanneer te gaan

De gemiddelde temperatuur van Fortaleza en Ceará is langs de kust ongeveer 30 graden Celsius. Met meer dan 2800 zonne-uren per jaar is dit één van ’s werelds zonnigste streken.
De hooglanden van de provincie zijn heerlijk koel met ongeveer 25 graden Celsius.

De beste maanden om naar Jericoacoara te reizen zijn juli en januari. Van maart t/m mei is het regenseizoen.
Wees voorzichtig met de zon aangezien je je bevindt in de tropen, vlakbij de evenaar! Het is vooral in het begin van je verblijf onverstandig om lange tijd zonder bescherming te zonnebaden of te wandelen. Het is aan te raden om zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Wat mee te nemen

Zien en doen

Tijdens een mogelijke rondreis door Ceará reis je door een ongerept gebied, indrukwekkende berglandschappen en mistige valleien.

De staat biedt fantastische bezienswaardigheden, waaronder het adembenemende duinlandschap in Jericoacoara, waar je met beachbuggy’s over het strand naar de plaats van bestemming wordt gereden.

Één van de mooiste stranden bevindt zich even ten zuiden van het centrum. Als je 15 minuten rijdt, bereik je Praia do Futuro, een mooi wit zandstrand waar het de hele dag swingt, ijskoude cerveja’s worden gedronken en verse krab wordt geserveerd.

In het oude centrum van de stad vind je een aantal imposante gebouwen waaronder het provinciehuis, de oude gevangenis en het oude ‘José de Alencar’ theater.

De oude gevangenis uit de vorige eeuw wordt tegenwoordig gebruikt als Centro de Turismo. In de oude cellen worden typische souvenirs van Ceará verkocht.

Ook Aquiraz, Beberibe, Canoa Quebrada, Caponga, Cumbuco, Pecém, Serra de Guaramiranga en Trairi zijn de moeite van een bezoek waard, evenals het nationale park Sete Cidades of de bedevaartplaats Juazeiro do Norte. Het Cariri gebergte tenslotte (bij Juazeiro do Norte) is een archeologische plaats en voer voor paleontologen.

Voor het aanvragen van een offerte. Of neem telefonisch contact op via 085 - 6255910.