Mato Grosso

Statische gegevens

Gebied: 906.806,9 km2
Aantal steden: 126
Populatie staat: 2.375.549
Populatie hoofdstad: 453.813
Klimaat: Tropisch
Regenperiode (kans op regen): Oktober tot maart
Gemiddelde temperatuur: 26 graden Celsius

Algemene info

Hoofdstad (Cuiabá)

Met een populatie van 453.813 inwoners is Cuiabá, met een sterke culturele traditie, de poort naar de staat Mato Grosso.

Mato Grosso is een highlight vanwege de typische dans, culinaria, kostuums en handwerken. Cuiabá biedt een uitstekende infrastructuur en een internationaal vliegveld.
Verder biedt het goede accommodaties naast de restaurants, winkelcentra, publieke straatjes en bezienswaardigheden.

De beste manier om de stad beter te leren kennen is gewoon te slenteren door de smalle straatjes die nog veel laten zien uit de tijd van de kolonisatie.

De recent heropende Bondes Cuiabanos is een bezichtiging waard. Een goede mogelijkheid om de hoofdstad te bezichtigen is via de tram. Deze volgt een historische en pittoreske route door de stad.

Culinair

Gastronomie in Mato Grosso is een belangrijk gegeven en gebeuren, Brazilianen zijn gék op eten! De gerechten zijn vaak gemaakt met vis, waarvan de Pintado het populairst is.
Het netwerk van de Pantanal is gevormd door de rivieren Paraguai, Cuiabá, São Lourenço en Piriqui en biedt een grote variëteit aan (zoetwater)vis van allerlei soorten en maten. Deze garanderen de heerlijkste gerechten, zoals de Pintado (gestoofde vis met een speciale saus) en pacu assado (geroosterde vis). Deze gerechten worden vrijwel altijd gereserveerd met maïsmeelpap, gefrituurde bananen en paçoca de pilão (manioc meel met stukjes vlees erdoorheen gemixt).
De inheemse recepten zijn ook een deel van het leven van de mensen. Exotisch vlees, zoals alligator, is erg duur, maar wel aan te raden om te proberen.
Naast de traditionele recepten is er speciale aandacht gegeven aan de “pintado na telha”. Dit is een speciaal gemaakte piranha met alligatorsaus, en/of soep.

Cultuur

Wanneer te gaan

Vier seizoenen, vier regio’s en wel 1000 emoties. Het maakt niet uit welke tijd het van het jaar is, een bezoek aan de Pantanal van Mato Grosso biedt altijd de mogelijkheid om de onvergetelijke landschappen te zien, maar de Pantanal kent eigenlijk maar twee seizoenen.
Van eind november tot april loopt een gedeelte onder door het opkomende water. Van april tot oktober droogt alles weer langzaam op. Beide perioden hebben hun eigen bijzonderheden.
Gedurende het regenseizoen is het gebied moeilijker toegankelijk, maar per boot zijn grote scholen vis waarneembaar die op hun beurt duizenden bonte en tropische vogels aantrekken.
In het droge seizoen zijn hier herten , miereneters, capibaras, krokodillen en jaguars te zien.

Wat mee te nemen

Zien en doen

Tijdens je verblijf in de Pantanal krijg je de gelegenheid om aan de veel verschillende activiteiten, die door de lodges worden aangeboden, mee te doen. Één van deze activiteiten is paardrijden. Dit is één van de beste manieren om de wildernis, open velden en bergachtige gebieden in te gaan en één met de natuur te worden.
Een andere relaxte manier om van de natuur te genieten is om met een boottocht mee te gaan en/of te gaan vissen.
’s Nachts is er een programma wat je niet mag missen: met zaklampen speuren naar kaaimannen

Voor het aanvragen van een offerte. Of neem telefonisch contact op via 085 - 6255910.