Rio de Janeiro

Statische gegevens

Gebied: 43.909,7 km2
Aantal steden: 91
Populatie staat: 13.807.358
Populatie hoofdstad: 5.559.953
Klimaat: Tropisch
Regenperiode ( kans op regen ): December tot april
Gemiddelde temperatuur: 24 graden Celsius

Algemene info

Hoofdstad (Rio de Janeiro)
Rio de Janeiro, de naam alleen al doet ieders fantasie op hol slaan. Het is de stad van strand, samba, carnaval en voetbal en misschien wel de mooist gelegen metropool ter wereld.

Stranden zo ver het oog reikt, de stad geheel omarmd door tropisch regenwoud met bergen en baaien bezaaid met eilanden. De beroemde suikerbrood-berg (Pão de Açucar)voor de kust en Christus die vanaf de Corcovado toekijkt en ziet dat het goed is.

Rio is thuis voor toch ook een beetje Nederlandse voetballers als Ronaldo en Romário die spelen of speelden in het grootste voetbalstadion ter wereld: het fameuze Maracanã van Rio.
Kortom, Rio is magisch en vibrerend, 24 uur per dag. Als de zon schijnt – en wanneer doet hij dat niet – dan bruisen de beroemde en veelbezongen stranden van Ipanema en natuurlijk Copacabana van de activiteiten. Met overal mooie mensen die voetvolleyen, zonnebaden of surfen op het altijd te horen ritme van de samba die zich tegen het einde van de middag verplaatsen naar de boulevards waar het grote flaneren en flirten een aanvang neemt.

Als dan de avond valt puilen de restaurants uit en eet Rio het beste wat de zee en het land te bieden heeft. En daarna gaat niemand naar huis. Er moet gedanst en gelachen worden, want anders hebben de Cariocas, zoals de inwoners van Rio genoemd worden geen leven. Het lijkt wel alsof niemand hier ooit slaapt en waarom zouden ze ook: ze wonen immers in de enige stad ter wereld die echt nooit slaapt : Rio de Janeiro.
De stad wordt omgeven door tropisch begroeide bergen, de grote baai waar vele schepen liggen en witte stranden. Het geeft de stad een sprookjesachtige sfeer, maar de realiteit is wel eens anders. Het is een wereldstad die dag en nacht leeft met vele moderne maar ook arme wijken (favela’s).

Culinair

Cultuur

Wanneer te gaan

Rio de Janeiro is een tropische stad met van december t/m maart temperaturen tussen 25 en 38 graden, en in de winter een gemiddelde temperatuur van 22 graden.

Wat mee te nemen

Lichte katoenen kleding, zoals bermuda, T-shirts en sandalen. Vergeet vooral geen goede zonnebrandcreme met een hoge factor mee te nemen!

Wanneer je tóch iets zou vergeten mee te nemen kan je in gedachten houden dat de steden in Brazilië erg groot, modebewust, kosmopolitisch en géén kleine toeristen dorpjes zijn. Als er iets ontbreekt in je garderobe zal je bijna altijd kunnen vinden in één van de grote winkelcentra.

Zien en doen

in Rio de Janeiro zelf zijn buiten de bekende toeristen-attracties enkele minder bekende plaatsen te noemen waar je weinig buitenlandse toeristen tegenkomt, maar die zeker een bezoek waard zijn.

Zo is er het mooie eiland Ilha de Paquetá waar paardenkoetsen het voornaamste middel van transport vormen.

Het Floresta da Tijuca, een stuk authentiek tropisch regenwoud in de heuvels midden in Rio is goed per lokale bus te bereiken. Te voet kan je er verder wandelen.

Als een kroonjuweel, omringd door 365 eilandjes ligt Ilha Grande in de baai van Angra dos Reis, niet ver van Rio de Janeiro.

Carnaval is het grote vijf dagen durende feest dat op een uitbundige wijze gevierd wordt. Echte carnavalssteden zijn Olinda, Salvador, Recife, maar vooral Rio de Janeiro waar het carnaval van de “carioca’s”, de inwoners van Rio de grootste toeristische trekpleister van Brazilië is. De grote parade van Rio de Janeiro wordt twee keer gehouden, meestal op zondag en maandag. Het carnaval begint op de vrijdag daarvoor al op de straat.

Bezoek echter eens de bergstadjes Petrópolis, een voormalig zomerverblijf van de koninklijke familie en Teresópolis van waaruit u het natuurpark Serra dos Órgãos kunt bezoeken.

Aan de kust is het visserdorp – en thans populaire badplaats – Búzios een prachtige bestemming om naar toe te gaan, zowel wat betreft het dorp zelf alswel de stranden, de zee en de natuurlijke omgeving.

Dichter bij Rio ligt de stad Niterói, net als Rio gelegen aan de Baai van Guanabara en verbonden met Rio door een 15 km lange brug.

Enkele van onze reizen naar Rio de Janeiro
– 8-daagse reis A touch of Rio
– 8-daagse reis De wonderen van Brazilië
– 9-daagse reis Essentieel Brazilië
– 15-daagse reis Colourful Brazil

Voor het aanvragen van een offerte. Of neem telefonisch contact op via 085 - 6255910.