Rio Grande do Sul

Statische gegevens

Gebied: 282.062 km2
Aantal steden: 467
Populatie staat: 9.971.910
Populatie hoofdstad: 1.414.032
Klimaat: Subtropisch
Regenperiode (kans op regen): Juni tot september
Gemiddelde temperatuur: 19 graden Celsius

Algemene info

Hoofdstad (Porto Alegre)
De hoofdstad van de zuidelijkste staat is Porto Alegre, betekent ‘gelukkige haven’en heeft 1,4 miljoen inwoners.
In 1777 vestigden zich hier Portugezen van de Azoren en was heel lang in een nadelige positie omdat het niet direct aan zee lag. Met de kolonisatie door Duitsland in de 19e eeuw begon het zich in rap tempo te ontwikkelen en is nu de belangrijkste handelsstad van het zuiden, mede veroorzaakt doordat de staat grenst aan Argentinië en Uruguay.

Porto Alegre is het centrum van het derde in grootte communicatie netwerk in Brazilië en heeft één van de grootste en beste Universiteiten binnen haar stadsgrenzen. In satellietstad Novo Hamburgo is een belangrijke scoenen en leerindustrie.

Uiteraard heeft ook Porto Alegre de nodige kerken en musea, maar ook het Praça Matriz en de open markt zijn de moeite van een bezoek zeker waard.
In satellietstad Novo Hamburgo is een belangrijke schoenen en leerindustrie

Culinair

De gastronomie in Rio Grande do Sul staat voornamelijk bekend om de uitstekende ‘churrascos’ (barbeques) waarbij grote hoeveelheden uitstekend vlees worden genuttigd.

Chimarrão thee is typisch voor deze provincie, wordt getrokken van ‘mate’ bladeren en heeft een sterke kruidige smaak. In een uitgeholde kalebas wordt heet water op de ‘mate’ geschonken en door een zilveren pijpje gezogen.

Eveneens typisch voor deze provincie is de Café Colonial, een sterk geurende koffie.

In Bento Gonçalves wordt in veel restaurants de beroemde ‘galeto’ kip geserveerd en in Canela heeft de keuken een sterke Zwitserse invloed. Je zult hier vaak fondue op het menu tegenkomen.

Ook de Duitse keuken is in Rio Grande do Sul goed vertegenwoordigd. Streekgerechten zijn o.a.
Churrascos en barreado (om en om lagen vlees en bacon, gebraden in een pan van klei).

Cultuur

Door de vele Duitse en Zwitserse immigranten in deze staat is de cultuur een mix van de Braziliaanse en Europese culturen: de Braziliaanse ‘joi de vivre’ gemengd met de enigszins gereserveerde midden Europese mentaliteit gaan echter goed hand in hand.

Wanneer te gaan

De beste maanden om naar Rio Grande do Sul te reizen zijn oktober t/m maart, wanneer het aan de stranden goed vertoeven is.

Van december t/m februari is de temperatuur aangenaam genoeg om een douche onder één van de vele watervallen te nemen.

Van januari t/m april staan de wijngaarden in volle bloei en wordt overal geoogst. De gemmidelde temperatuur is in deze periode 28 graden Celsius.

Juli en augustus zijn de wintermaanden en kennen periodes met vorst en sneeuw.

Eens in de twee jaar in februari wordt het wijnoogstfeest gehouden, een festiviteit die eigenlijk niet te missen is.

Wat mee te nemen

Lichte katoenen kleding voor overdag en een sweater of vest voor in de avond. Brazilië is een land van minder formaliteiten dan wij gewend zijn, dus volstaat makkelijke kleding. Bij eventueel zakendoen wordt het wel op prijs gesteld wanneer je in formele kleding verschijnt.

Uitgaan is voor Brazilianen een feest en men kleedt zich er dan ook naar; zelfs naar een eenvoudig feest zoals een verjaardag kleedt men zich als naar een gala, hou hier dus rekening mee wanneer je uitgaat.

De wintermaanden juli en augustus kunnen in Rio Grande Do Sul koud (10 graden of minder) zijn, neem dus een warme trui en zeker een (regen)jas mee.

Een goede zonnebrandcreme voor de zomermaanden en een insectenmiddel wanneer je de binnenlanden wilt bezoeken.

Goede wandelschoenen en een verrekijker voor tijdens wandelingen in de bergachtige gebieden.

Zien en doen

Rio Grande do Sul heeft de bezoeker veel te bieden. Het heeft twee van de mooiste eco gebieden en landschappen van het land, de Serra Gaúcha en de Região Central met de Cascata do Caracol en de grootste canyon van Brazilië, Itaimbezinho.

Wat je zeker niet mag missen is een tour langs de wijnproducerende boerderijen en “cantinas” in de Uva e do Vinho streek om het wijnproces te leren kennen en de geproduceerde wijn te proeven.Andere mogelijkheden zijn:
Een culturele citytour door het historische Porto Alegre met zijn vele koloniale gebouwen;
de beroemde pleinen Alfandega en Matriz;
Parque do Caracol met een 131 meter hoge waterval;
De kleurrijke feesten Natal Luz de Gramado en Sonho de Natal rond Kerst in Canela;
Een tour met de oude Maria Fumaça locomotief van Bento Gonçalves naar Carlos Barbosa met gratis wijn en champagne voor de passagiers;
Ook Nova Petrópolis, Cassino en Torres zijn een bezoek zeker waard.

Voor het aanvragen van een offerte. Of neem telefonisch contact op via 085 - 6255910.