Santa Catarina

Statische gegevens

Gebied: 95.442,9 km2
Aantal steden: 293
Populatie staat: 5.098.448
Populatie hoofdstad: 244.739
Klimaat: Subtropisch
Regenperiode (kans op regen): Januari tot maart
Gemiddelde temperatuur: 20 graden Celsius

Algemene info

Hoofdstad (Florianópolis)
Floripa zoals de stad door de Brazilianen liefkozend wordt genoemd werd gebouwd op het eiland Santa Catarina en is genoemd naar Floriano Peixoto, de tweede president van de republiek Brazilië.
Met 42 stranden is de stad uniek te noemen. Eén van de bekendste stranden is Joaquina waar jaarlijks wereldkampioenschappen surfen worden gehouden omdat hier altijd grote golven zijn. Canasvieiras en Jereré zijn de stranden met de meeste hotels en restaurants en Campeche, Ponta das Naufragados en Solidão de charmantste.
Oorspronkelijk gekolonialiseerd door Portugezen van de Azoren is nog veel hiervan te zien in het oude stadsdeel Ribeirão da Ilha waar de inwoners nog steeds met een accent uit de Azoren praten, en in Lagoa de Conceição maken vrouwen nog steeds kantwerk van de Azoren.
Het centrum heeft veel smalle straatjes en steegjes waaraan typische huisjes staan, en veel koloniale architectuur.

Culinair

Cultuur

De mensen van Santa Catarina zijn etnisch, cultureel en bezitten een gezamenlijke karakteristiek: genegenheid en zin in feesten, waarvan het grootste het Oktoberfest is, ieder jaar in Blumenau gevierd.

Veel oorspronkelijke bewoners van Florianópolis zijn afkomstig van de Azoren, en hebben nog steeds hun eigen tradities. Tijdens het feest van Divine Holy Spirit worden de straten overspoeld met bloemen en wordt er een groot traditioneel en folklorisch feest van gemaakt.

Wanneer te gaan

Een tropisch en vochtig klimaat, met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius in de maanden oktober t/m maart-april. In de wintermaanden (onze zomer) daalt de temperatuur tot zo’n 12-15 graden.

De meeste gastronomische festiviteiten vinden plaats in oktober, waar veel traditionele gerechten aangeboden worden, zoals eend met rode kool.

Ieder jaar, tussen juli en oktober kan je aan de kust van Santa Catarina walvissen zien die Antarctica achter zich laten om warmere wateren op te zoeken zodat ze hun jongen beter kunnen voeden. Deze ‘rightwhales’ of ‘France whales’ komen tot wel 50 meter onder de kust waardoor ze vanaf het strand goed te zien zijn.

In september viert Santa Catarina de nationale walvisweek in Imbituba dat zo’n 70 kilometer naar het zuiden vanaf Florianópolis ligt.

In november wordt het Festa das Flores gehouden in Joinville.

Wat mee te nemen

Lichte katoenen kleding voor overdag en een sweater of vest voor in de avond. Brazilië is een land van minder formaliteiten dan wij gewend zijn, dus volstaat makkelijke kleding. Bij eventueel zakendoen wordt het wel op prijs gesteld wanneer je in formele kleding verschijnt.

Uitgaan is voor Brazilianen een feest en men kleedt zich er dan ook naar; zelfs naar een eenvoudig feest zoals een verjaardag kleedt men zich als naar een gala, hou hier dus rekening mee wanneer je uitgaat.

Als je besluit om verder naar het zuiden in Zuid Amerika te gaan is het aan te raden om wat warmere kleding in te pakken, vooral tijdens de wintermaanden (juli en augustus).

Zien en doen

De Alto Vale do Itajaí is ontworpen voor observatie van flora en fauna. De plaats is ideaal voor radicale (trekking, hiking, parapente, rafting)sporten.

Wat je niet mag missen op uw trip in Santa Catarina: het amusementspark Beto Carrero World, het Braziliaanse Disney gelegen in Penha, naast het vliegveld van Navegantes.

De prachtige stad Joinville.

De schoonheid van de bergen van Santa Catarina op een trip over de grote weg naar Rio do Rastro die naar Lajes en São Joaquim leidt, waar plattelandstoerisme een attractie is.

Geniet van de vele restaurantjes en barretjes in en om de Lagoa da Conceição en geniet van een “sequence”, een portie verse garnalen.

Ook Balneário Camboriú, Blumenau, Governador Celso Ramos, Laguna en Praia do Rosa zijn zeer de moeite waard om te bezoeken.

Voor het aanvragen van een offerte. Of neem telefonisch contact op via 085 - 6255910.